Contingut d'aquest article
Si busques resultats diferents, no facis sempre el mateix
Has provat centenars de dietes i no et funcionen?
Segueixes les recomancions de la piràmide nutricional però sempre et veus pràcticament igual al mirall?
Si és així aquest article és per tu.
Et proposem una piràmide totalment diferent, molt més útil i pràctica, basada en ciència i no en interessos econòmics.
Som-hi!!
Les pautes actuals de nutrició es varen oficialitzar als anys 70: poc greix, poc colesterol, productes light, cereals abundants, poca carn, pocs ous, 5 menjars al dia... En resum dieta mediterrània, alta en carbohidrats i baixa en greixos.
A més, probablement hauràs escoltat més d'una vegada que "pots menjar una mica de tot si és amb moderació".
Tot això es tradueix en la piràmide nutricional que coneixem, gairebé invariable des de fa més de 40 anys tot i els nous coneixements científics i les enormes contradiccions que hi ha al seu darrera.
L'última actualització de la piràmide és de 2017, per part de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC), i hi podem trobar coses com:
La indústria alimentària té molt a veure amb aquesta piràmide, i probablement la indústria farmacèutica se'n beneficia.
Des de que es varen fer públiques les recomanacions "oficials" l'obesitat s'ha multiplicat i no para d'augmentar, tal i com pots veure al següent gràfic (estudi):
Alguna cosa no funciona.
Segur que al darrera no hi ha una única causa, però és evident que l'inici de les recomanacions nutricionals que tots coneixem hi té molt a veure.
Per altra banda, més del 90% de les persones que comencen una dieta l'abandonen sense obtenir resultats. És més, hi ha una relació directa entre la quantitat de vegades que una persona s'ha posat "a dieta" i el pes que acaba guanyant. És a dir: quantes més dietes més pes.
Cal un enfoc radicalment diferent.
Des de Natuarfit proposem un enfoc totalment diferent a l'oficial, molt més pràctic i en consonància amb evidència científica actualitzada i lliure de conflictes d'interès.
Et serà molt més útil i et donarà millors resultats que la desfassada piràmide actual.
Aquí la tens:
A continuació analitzem amb més deteniment cadascun d'aquests punts.
El nostre sistema digestiu, hormonal i neuronal està perfectament adaptat als aliments que han estat disponibles durant l'evolució humana.
No obstant, segons la FAO, en l'actualitat obtenim el 75% de les calories diàries d'aliments que no hem consumit durant el 99,5% de la nostra evolució: cereals (22%), sucres i altres endolcidors (18%), olis vegetals (17%), lactis (11%) i begudes alcohòliques (4%).
Estem davant d'una gran incongruència.
Aplicant els següents consells tindràs el 80% de la batalla guanyada en nutrició. La gran majoria de persones nota grans canvis portant-los a la pràctica.
La base han de ser els vegetals. I a partir d'aquí s'ha de complementar amb peix, marisc, carn de qualitat, ous, tubèrcles, fruita, fruits secs... Per més informació revisa la nostra Guia d'alimentació saludable.
Els millors cereals són l'arròs, l'avena, la quinoa i el blat de fajol, i els millors lactis i derivats són els sencers (mai desnatats) d'animals de pastura o criats en llibertat. Pot sorprendre aquesta última recomanació, però la batalla contra els greixos té més a veure amb interessos de la gran industria que no pas amb el que porten anys demostrant els estudis científics.
Tots els animals disposen d'un sistema homeostàtic en el que les hormones regulen la sensació de gana i sacietat. L'ésser humà no és l'excepció, i per aquest motiu els nostres ancestres no necessitaven calcular ni les calories ni els macronutrients que ingerien.
En l'actualitat és força habitual tenir alterat aquest sistema de regulació de la gana. I un dels seus majors distorsionadors prové del sucre, olis vegetals, greixos trans, endolcidors, estabilitzants i el llarg etcètera d'additius que contenen els productes processats.
Per altra banda, les dietes solen centrar-se més en la quantitat de calories a menjar cada dia. Però... no mengem calories, mengem aliments!
El típic enfoc centrat en la quantitat de calories ingerides és totalment reduccionista, i t'aportarà molt poc si vols millorar el teu cos i la teva salut.
Per aquest motiu, tot i que QUANT menges òbviament és molt important (igual que QUAN menges), ho releguem al tercer esglaó de la piràmide ja que volem remarcar que la quantitat de calories no és tan important. Menys focus en les calories i més en d'on provenen.
Per exemple, l'impacte en el teu metabolisme i en les teves hormones de 290kcal d'un donuts no té res a veure amb el de 290kcal d'un advocat, per molt que tinguin les mateixes calories. Sembla obvi, però hi ha molts interessos en que ens centrem en les calories ingerides, deixant de banda l'impacte sobre les hormones.
En resum:
No cal convertir-se en xef, però amb una mica de ganes cuinar de manera senzilla aliments reals és més fàcil i ràpid del que et penses ;-)
Et recomanem el "Plan Revolucionario", un excel·lent llibre (editat per Fitness Revolucionario) on trobaràs, entre d'altres, un pla d'alimentació de 4 setmanes i més de 100 receptes. Tot amb aliments reals!!
Per millorar la digestabilitat dels aliments que cuinis, i minimitzar alhora la pèrdua de nutrients:
I... com ja saps, el millor és combinar una alimentació sana i coherent amb moviment i entrenament diari ;-)
Si tens algun dubte deixa un comentari al final de l'article i et respondrem!
Salut i Natura!
La meva passió per la natura i l'esport va fer que canviés el gimnàs per la natura, les màquines pels arbres i les peses per les roques. Sumat amb nous hàbits de vida he trobat coherència amb el que menjo i amb el que faig, més motivació, més benestar, més salut i... sentir-me més humà!