Deixa un comentari:
(20) comments
Ho trobo molt interessant i m’agradaria començar amb el el 12/12. No sé si pot tenir contraindicacins per una dona de 58 anys (tema osteoporosi).
Una abraçada i felicitats pel post. Atentament, conxa
ReplyHola Conxa!
He contestat al teu comentari a la nova web de NATURAfit. Aquesta està inoperativa i en breu l’eliminarem.
Ho trobaràs aquí: https://www.naturafit.com/ca/dejuni-intermitent-perdre-pes-guanyar-salut/
Gràcies i fins ara! :-)
ReplyHola Joël,
M’ha agradat molt el teu article. Ja fa temps que estic practicant el dejuni intermitent de 12/12 i aquests dos últims mesos he passat a fer com dius tu «lliure» a vegades faig 12/12, 14/10, 16/8 i un dia el mes 24 hores, això ho fet dues vegades. També he incorporat fer esport en dejú i la veritat es que estic molt contenta, m’he adonat que ja no tinc la necessitat, quan faig excursions a la natura de picar cada 2 o 3 hores.
Des de fa molts pocs dies he incorporat a la meva dieta el quefir d’aigua, i el que et voldria demanar es a veure si el quefir d’aigua trenca el dejuni.
Una altre cosa que voldria saber és si hi ha algun inconvenient en fer dejunis intermitents en l’etapa de la menopausa o podria ser contraproduent fer dejuni intermitent durant aquesta fase de la vida.
Moltes gracies
Queralt
Hola Queralt,
Moltes gràcies pel teu comentari.
Abans de res comentar-te que aquesta web ha quedat inoperativa. Ens hem traslladat a https://www.naturafit.com/ca/
Allà trobaràs aquest post sobre el dejuni (actualitzat). Per aquest motiu he contestat a les teves qüestions a la nova web. En concret ho trobaràs aquí: https://www.naturafit.com/ca/dejuni-intermitent-perdre-pes-guanyar-salut/ .
Gràcies i fins ara! :-)
Joël.
Hola Jöel,
Gràcies pel teu web i tota la info tan ben detallada.
Volia confirmar el següent: si opto pel dejuni de 12h, o pel de 16h, puc beure cafè o aigua, o te, abans de les 12 o 16 hores de dejuni? Per exemple, si acabo de sopar a les 21 h., puc beure aigua i un cafè a les 7 del matí aprox. i començar a menjar (sòlid) a les 2 o les 4 de la tarda?
Moltes gràcies,
Marta
Hola Marta,
Gràcies pel teu missatge.
Abans de res comentar-te que aquesta web ha quedat inoperativa. Ens hem traslladat a https://www.naturafit.com/ca/
I, en concret, aquest post sobre el dejuni el trobaràs actualitzat aquí: https://www.naturafit.com/ca/dejuni-intermitent-perdre-pes-guanyar-salut/
En tot cas en contesto per aquí:
Sí, pots beure aigua, té o cafè sense problema. L’aigua, té i cafè no trenquen el dejuni. Però és important que no hi afegeixis sucre, edulcorant o mel per endolcir-ho. En tal cas sí que trencaria el dejuni.
Si acabes de sopar a les 21h pots fer un cafè o beure aigua al matí següent. I, si després dines cap a les 14-16h, hauràs completat un dejuni d’unes 16 hores. Per tant perfecte!
Si tens qualsevol altre dubte pots escriure a la nova web :-)
Gràcies i… Salut i Natura!
ReplyMolt interessant , jo faix el dejuni de 16 hores fa 3 setmanes, demoment molt be
Gràcies
ReplyHola Montse!
Gràcies per comentar.
M’alegro de que et vagi bé el dejuni de 16 horse. Enhorabona!
Aprofito per informar-te que a partir d’ara aquest post (també blog i web) quedaran inoperatius. Tens una versió actualitzada d’aquest post a la nova web de NATURAfit: pots accedir per aquí: https://www.naturafit.com/ca/dejuni-intermitent-perdre-pes-guanyar-salut/
Salut i Natura!
ReplyHola Joël.
Gracies per la resposta. Quan et vaig escriure portava dos dies sense menjar. Aquella tarda vaig començar a sentir-me cansat i fins l’endema a les 14 h que és el moment en que es complien les 72 del dejuni, em vaig trobar amb menys energia.
De moment seguiré am el 16/8 peró voldria anar passant al 20/4 durant un temps per que crec que em pot anar molt bé de cara a recuperar-me de coses cróniques que no em deixaven fer una vida activa com la que jo vull i que despres de moltes terapies no trobava res que m’anes bé.
Amb el dejuni, tinc la sensació de que no depenc dels altres per poder arribar a un molt bon estat de salut.
No sé si tu has fet dejuni en periodes llargs o coneixes algu que n’haigi fet pero m’agradaria que m’expliquessis l’experiencia i, si més no, que et semblen a tú
Gracies
Salut
Hola Jaume,
Personalment no he fet dejunis llargs, però el meu avi, per exemple, va superar una esclerosi múltiple a través de varis períodes de dejuni i repòs (el primer de 38 dies, el segon de 32 i posteriorment alguns altres però més curts). Aquests processos de curació cal fer-los sempre amb supervisió per part de professionals.
Penso que, en casos greus, pot ser una opció a valorar.
Per fer-te recomanacions concretes hauria de conèixer en detall el teu cas. No obstant, amb un enfoc 16/8 o 20/4, i potser un al mes una mica més llarg (per exemple de 48h), segur que pot aportar-te molts beneficis sense cap risc.
Recorda que Hipòcrates, pare de la medicina, ja recomanava el dejuni per al tractament i prevenció de problemes de salut.
Gràcies i salut!
Hola Joel.
Gracies per l’informació. Vaig començar fa un mes un dejuni intermitent de 16/8 i un cop a la setmana 24 h sense menjar. Buscant informacio, vaig trobar els beneficis de fer de tant en tant un dejuni de 72 h. Voldria saber que en penses d’aquest dejuni i si el coneixes quins inconvenients hi veus.
Gracies
Hola Jaume!
Bona pregunta.
En primer lloc, enhorabona per aplicar aquests dejunis de 16 i 24h. No a tothom li resulta senzill, sobretot al principi.
Respecte la teva pregunta, caldria conèixer el teu cas en concret, però en la majoria de casos no li veig cap problema per experimentar de manera puntual amb dejunis de 72h. Tot el contrari!
Amb 72h assegurarem tots els beneficis que reporta un dejuni. A nivell energètic no has de patir. Com sabràs, el nostre organisme té mecanismes més que suficients per continuar proveint d’energia a totes les cèl·lules, teixits, òrgans i funcions del cos, primer amb glucogen (muscular i hepàtic) i després a través de la gluconeogènsis i cossos cetònics. Al estar acostumat a fer dejunis més curts, segurament tindràs força flexibilitat metabòlica i seràs més eficient en aquesta obtenció d’energia.
Sí que et recomanaria que realitzis el dejuni en uns dies que previsiblement seran tranquils per tu, a nivell mental i físic. Pots fer vida normal, però prendre alguna precaució en aquest sentit estarà bé, sobretot els primers cops.
En general no recomanaria fer-ho molt sovint, ja que dèficits calòrics prolongats podrien comportar, entre d’altres, pèrdua de massa muscular i ralentització del metabolisme. Però un cop cada mes o cada 3 mesos seria una bona opció i no li veig perill. Personalment, actualment realitzo dos dejunis de 16h a la setmana i un de 24h al mes. Et proposaria experimentar i trobar aquell punt que et vagi millor, et faci sentir bé i notis els resultats.
Si vols, quan ho hagis fet, escriu-me per explicar-me l’experiència ;-)
Gràcies i endavant!
Bones.
Torno a ser el Jordi.
Com veig que sols respondre als comentaris, em prendré la llibertat de plantejar-te un dubte.
Tinc pensat de fer el dejuni intermitent de 24h.
Creus que seria bo acompanyar el dejuni amb un caldo depuratiu?
O podría ser contraproduent?
Gràcies.
ReplyHola de nou Jordi!
Respecte el dubte que planteges, acompanyar un dejuni amb un caldo depuratiu no ha de trencar el dejuni i, per tant, et beneficiaràs dels seus beneficis. És una bona opció per facilitar completar el dejuni de 24h ja que, per exemple, et pot fer reduir la sensació de gana.
En tot cas, si ja has experimentat i tens bones sensacions amb dejunis de 16h, t’animo a provar el dejuni de 24h acompanyant-lo només amb aigua ;-)
Ja ens explicaràs com va l’experiència!
ReplyMoltes gràcies. Crec que hi tendrien d’haver més reportatges com el vostre.
He xafardejant una mica d’altres reportatges, i si aquest m’ha convençut, es per la gran cantitat d’estudis adjunts que presenteu. És una currada, pero crec que val la pena.
Ha part, tot el que si explica i com s’explica, dona una coherència extra al treball.
Genial!!!!
Moltes gràcies!!!!
ReplyHola Jordi!
Gràcies a tu pels teus comentaris! M’alegro de que la informació t’hagi resultat útil :-)
Fa pocs anys que no aconsegueixo treure’m de sobre 4 kg que em sobren (per motius purament estètics, ho he d’admetre). Les escasses vegades que he aconseguit rebaixar-los, al cap de pocs mesos els torno a guanyar. No faig àpats gaire abundants, però els dolços són la meva perdició. Ara fa deu dies vaig començar un dejuni intermitent diari amb el patró 12/12 (algun dia 15/12). Els resultats són meravellosos: no tan sols he perdut ja 1.4 kg, sinó que em noto amb molta més energia que abans, i a més, la sensació de gana va desaparèixer gairebé del tot al segon dia. El dejuni també m’ha permès abandonar l’ansietat per menjar dolços (o de moment m’ho sembla). És un tractament senzill que, regulant-lo segons les necessitats, es pot mantenir tota la vida. Gràcies per l’article. Quan tingui temps llegiré tots els estudis que menciones.
ReplyHola Elsa!!
En primer lloc gràcies per compartir la teva experiència amb nosaltres.
M’alegra molt que hagis experimentat amb el dejuni amb un resultat tan positiu. Més enllà dels 1,4kg, crec que el més important és haver eliminat (o almenys reduït) l’ansietat pels dolços, sentir-te amb més energia i, a més, veure que és perfectament viable mantenir-ho en el temps. ENHORABONA!!
Per acabar de perdre aquests quilets que dius potser una bona estratègia seria incorporar (o incrementar) el moviment diari i algun entrenament a la setmana. I… algún dia si t’animes provar amb un dejuni 16/8!
Si tens algun dubte em dius ;-)
ReplyHe comensat a fer dejuni, al fer sport primer despres de una hora de pedalear, ara ni recordó q tinc de menjar amb tres horas, despres menjo dos dátiles i fruits secs, en trombo de marevella.
El articule m’agrada molt, gracies
Hola Enric!
Gràcies pel teu comentari.
Ens alegrem de que t’hagi agradat l’article. Però sobretot de que ho hagis posat en pràctica i t’estigui funcionant!!
Si tinguessis algun dubte ens preguntes ;-)
Salut i natura!